Jentene på S-Rør

Det er en realitet at det er få jenter som velger bygg- og anleggsfag etter fullført grunnskole.

I S-rør AS har vi pr i dag to kvinner med på laget.
Vi heier ekstra på dem (og alle andre kvinner i bygg og anlegg) i dag, og byr på en eksklusiv presentasjon av våre to hyggelige damer. 

Det finnes flere veier inn i rørleggerfaget, og vi håper Tonje og Erica sine historier kan være motiverende for jenter (og gutter) som står ovenfor et utdanningsvalg.
Både for de som har et klart mål for yrkesvalg – og de som føler eller har følt at valget kan være vanskelig.

Vi håper denne introduksjonen kan være motiverende og inspirerende for dere som vil søke bygg og anleggsteknikk – for å bli rørlegger.

Vi ønsker oss enda flere jenter på laget! 


Tonje-Kristin Sætervik er 27år og bor på Steinkjer.
Tonje kom til S-rør for første gang som skoleelev 2018/19, og begynte som lærling Juni 2019.
Etter endt læretid fikk hun fast jobb som rørlegger i S-rør i 2021.

Erica Rosvold er 24 år og bor i Verdal (nærmere sagt Ulvilla).
Erica er tidligere helsefagarbeider, og er helt fersk i gjengen hos oss i S-Rør.
Hun er nå i gang med sitt MFY løp .
MFY er et program for modulstrukturert faglig opplæring for voksne, hvor opplæringen foregår i bedrift.


Det finnes flere veier til et svennebrev!

Tonje har vært rimelig klar over yrkesvalget sitt i lengere tid. Hun visste tidlig at hun ønsket seg en jobb med fysisk arbeid, og var bestemt på byggfag. Valget sto mellom tømrer og rørlegger, men etter å ha blitt introdusert til hva en rørlegger gjør – ble valget enkelt, og hun har aldri angret på valget sitt. I motsetning til Tonje, har Erica tatt en litt lengere vei for å komme frem til sitt yrkesvalg.

Erica kom til oss med et fagbrev fra før av – innenfor helse. Allerede da hun gikk Vg1 helse merket hun at det var noe annet hun ville, og at helsefag ikke var det riktige for henne. Da valget kom til vg2, gikk hun for det hun kaller ”lette veien” – nemlig å fortsette studieløpet. Etter en fullført lærlingetid og et par år som helse fagarbeider, begynte hun igjen å kjenne på følelsen av at dette ikke var riktig. I 2019 begynte hun igjen å utforske mulighetene for å bli voksen lærling innenfor rørfag, selv hun opplevde det som litt skummelt. Det tok litt tid før hun fant sin vei, og endte med å søke VG1 voksenopplæring, for å ta bygg og anleggsteknikk på kveldstid – som deretter ga henne muligheten til å bli MFY kandidat hos oss.

Intervju med Erica, som MFY kandidat

Hva er ditt første inntrykk av din nye arbeidsplass? 
Første inntrykket mitt er at det er en trivelig bedrift jeg har kommet til, de har tatt meg godt i mot. Ser for meg at jeg vil lære mye, og at det er et godt og arti miljø å være en del av.

Hva er dine tanker rundt jenter i rørbransjen? 
Jeg for min del syns dette er et spennende fag og noe jeg ser for meg kan passe meg godt. Det er mye snakk om mannsdominerte yrker og mange reagerer på at en jente ønsker å bytte til et sånt yrke – noe jeg synes er dumt. Jeg syns bare det er givende, og det å jobbe med hovedsakelig menn ser jeg ikke på som en ulempe. 

Har du tips til andre jenter som vurderer rørfag? 
Jeg oppfordrer alle som tenker å ta et litt mer ”utradisjonelt valg”, til å bare gjøre det – gå for det DU ønsker. Mest sannsynlig kommer du ikke til å angre. I verstefall er det bedre å angre på noe man har gjort, enn å angre på noe man ikke har gjort. 
Viktigst av alt – Ikke tenk på hva andre tenker og syns om dine valg, det er du selv som skal trives og jobbe med dette resten av ditt arbeidsliv. 

Vi er stolte over de vi har på laget vårt, og heier på jenter som tar ”utradisjonelle valg”, for å følge sine drømmer!
Hvis du føler denne introduksjonen ga et ønske om å realisere drømmen din om å bli rørlegger, vil vi anbefale å ta kontakt med voksen opplæringen ved Verdal Videregående skole v/Per Arve Hammer for informasjon og rådgivning i hvordan du kommer i gang. 


Oppfordringen vår er:
– Undersøk mulighetene dine!
– Tørr å satse!
– Søk lærlingeplass!